Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A leggazdagabb örökség

2009.01.29

Kép

A leggazdagabb örökség

 

Örököltem. Nem lettem dúsgazdag, nem utazok világkörüli útra. De tény, hogy örököltem. Szép emlékű nagyapám hagyott rám egy vaspántos ládikát. Mikor kinyitottam, kicsit meglepődtem. Tele volt ólombetűkkel. Ő ugyanis nyomdászként kereste kenyerét. Ezt hagyta rám és sok szép emléket. Rengeteget mesélt a munkájáról, a könyvekről és az olvasás gyönyörűségéről. Egyszer elvitt egy barátjához. Ő csak „raktárosnak” hívta. A könyvek raktárosának. Valójában könyvtáros volt. Mikor először léptem ebbe a csodálatos világba, azonnal megfogott valami. Borzongás és egy megfoghatatlan érzés. Később többször meglátogattam a könyvtárat egyedül is. Lajos bácsival – a könyvtárossal – sokat beszélgettünk.

        A könyvtár számomra és az olvasók számára is egy külön világ. Itt minden könyvnek lelke van. Az íróink külön barátaim és a tied is lesznek majd. A neveden fog szólítani Jókai, Balzac, Thomas Mann és Szilvási Lajos. A könyv nagyon fontos az életben. Talán el sem hiszed, de amíg végigolvasol egy regényt vagy egy útikönyvet, antológiát, nemcsak az olvasás öröme szépíti meg lelkedet, de a tudásod is egyre nő. Olvass sokat! – búcsúzott el mindig tőlem.

Ma már nyugdíjas. A minap találkoztunk. Mesélte, hogy benézett a könyvtárba és megijedt. Egereket látott. Az ő idejében is előfordultak, de azoktól kedvenc macskái megszabadították a könyvek szentélyét. De ezek az egerek teljesen berágták magukat. Ők az Internet egerei. Érti ő a fejlődést, de fél, hogy nincs menekvés előlük. Pedig könyvet olvasni, kézbe fogni, megszagolni, érezni, hogy az enyém, külön kiváltság. Nem lenne szabad az elektronika és a lustaság oltárán feláldozni ezeket az értékeket. Forgatom a fülemben a szavakat, ujjaim között pedig a nagyapámról rám maradt ólombetűket. A ládika alján egy megsárgult papírdarabkára leltem. Még ő nyomtatta a szövegét: – Hidd el unokám, olvasni jó! Úgy hiszem, az örökségem mégis gazdaggá tett...

Molnár Éva Edina

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.