Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Csokoládéimádók klubja

2009.01.29

Kép Mi kell a nőnek? – fejtegetik évszázadok óta a férfiak ezt az örök kérdést. Azt hiszik, tudják. A szemeim előtt ilyenkor mindig megjelenik egy sármos, jóképű, jó humorú, kinézetre intelligens férfi, aki azt válaszolja félmosollyal és hatalmas önbizalommal: „Hogy mi kell a nőknek? Hát én!” Nos, pontosan ilyen férfiakra nincs szükségünk… Ilyen „hímpéldányokkal” gondolom, sok nőtársamat összesodorta a szél. Ezeknek a történeteknek a vége általában a papír és csokoládéipart gyarapítja; mert mi nők tudjuk, hogy ilyen esetekben mi kell nekünk. Jó sok papír zsebkendő, amivel felszáríthatják könnyeiket, sok-sok édesség, ami beterít minket boldogsághormonnal, hogy jól érezzük magunkat. De ez még nem elég. Hallgató fülek is kellenek. A barátnők.

Carol Matthews legújabb könyvének története négy különböző nőről szól, akiket egy dolog fűz össze, ami barátokká is tette őket, a csokoládé iránti szenvedélyük. Egy londoni kávézóban, vagyis csokoládézóban – amely Csokoládé Mennyország névre hallgat – találkoztak először és lettek barátnők annyira, hogy minden gondjukat, problémájukat megosztják egymással. Eközben forró csokit isznak, süteményt majszolnak és mindehhez „desszertként” bedobnak pár bonbont is. Ők alkotják a Csokoládéimádók klubját. Kicsit már émelyítő az az „adag”, amit édességekből elfogyasztanak.

Amikor kezembe vettem a könyvet azt hittem, hogy minimum egy tábla csokival kezemben kell leülni olvasni, mert én is meg fogom kívánni ezt az isteni eledelt. De nem. Bőven beteltem a leírásokkal és sokszor feltettem magamban a kérdést, hogy a lányoknak nincs-e valamilyen gyomorpanaszuk a tömérdek édes csodától. Az írónő minden édességfajtát megnevez. Nem sikerült eldöntenem, hogy bújtatott reklámként került elő vagy a hitelesség kedvéért…

A főszereplők azt vallják, hogy a csoki mindenre jó. Fejfájásra, meggyötört lélekre, összetört szívre és az élet egyéb apró busszúságaira. Olyan ez, mint a férfiaknak a sör. Ők bevonulnak a pubok sötét, rejtett füstös zugaiba egyedül, vagy a haverokkal és mindig találnak okot az ivásra. Ha „rossz passzban” vannak, akkor azért, ha valami kiemelkedőt teljesítettek aznap (és

persze azt mindenkivel meg kell osztani), akkor azért.

A regény főhősnője Lucy Lombard, aki a regény legnagyobb részét narrátorként jegyzi, egy középosztálybeli, harmincas éveiben járó, csinosnak mondható hölgy. Egy számítástechnikai cégnél kisegítő titkárnőként tölti mindennapjait, egy szívtipró főnök társaságában. A felettes nagyon csábító, de a regényben feltűnő hol ex- hol jelenlegi barátját képtelen elfelejteni.

A lányok nagyon különbözőek, közös vonásuk, hogy életük harmincas-negyvenes éveiben járnak és imádják a csokoládét.

Nadia egy ázsiai, szigorú értékrendű családból származó fiatal anyuka, akit kitagadtak szülei, mert egy vízvezetékszerelőhöz ment feleségül. 4 éves kisfiával van otthon és örül ha a klubban felnőttekkel beszélgethet. Kétségbe esik, amikor rájön, hogy férje egész egzisztenciájukat veszélyezteti, az új hobbija, az on-line kaszinózás miatt.

Autumn, aki felső középosztálybeli, önkéntesként próbál segíteni drogos fiatalokon, kézműves foglalkozást tart számukra. Ám egy nap betoppan öccse, akire épp ráférne egy jó kis elvonó, és felbolygatja nővére addigi nyugalmas életét.

Chantal a negyvenes, legtöbb férfitekintetet magára vonzó gazdag hölgy. A baj csak az, hogy épp a szeretett férje vágyait nem tudja felébreszteni, ezért másnál keres vigaszt, aminek meg is issza a levét.

A történetben tehát akadnak kisebb-nagyobb drámák, amik így vagy úgy megoldódnak sok komikus helyzetet és vidám pillanatokat produkálva. A szereplők fordulópontokon telefonukba bepötyögik a „csokoládékatasztrófa” jelszót, és a Csokoládé Mennyországban teremnek, ahol megbeszélik egymással a történteket, segítséget és támogatást nyernek. Női regény ez tehát a javából, a már jól bevált motívumokat fel lehet benne ismerni. Lucy-ben Brigdet Jones alakját és jellemét véltem felfedezni és a bűvös 4-es barátnői csapat, akik összejárnak megvitatni ügyes-bajos dolgaikat, már megmutatta sikerét a Szex és New York-ban és a Született feleségekben is. Aki szereti a fent említett sorozatokat annak ez a könyv kötelező olvasmány!

Az Ulpius ház kiadó 2008 nyarán bocsátotta könyvpiacra kiadványát, amolyan vidám, nyári strandos kikapcsolódó olvasmányként. A jókedv szerintem nincs évszakhoz kötve. Carol Matthews története a téli és őszi hónapokban is teljesíti küldetését, mosolyt csal az arcunkra és ha csak egy kis időre is, más világba kalauzol. A teljesség eléréséhez egy kedvenc bögrénkben gőzölgő  forró csoki elengedhetetlen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

CSOKI

(Anya, 2009.01.31 11:23)

Aki kikapcsolódásra vágyik,annak remek olvasmány.
Egy probléma van vele-nehezen lehet letenni.
Van következő rész is hasonló adottságokkal.