Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejős Éva: Hotel Bali

2009.02.01

Kép Négy lány története. Egykori barátok — a legjobb jóbarátok, Dóra, Gabi, Szilvi és Judit. Tizenhét éve nem találkoztak. Tizenévesen Budapesten, egy mámoros és tragédiába torkolló buli után fogadalmat tesznek, hogy elhagyják az országot. Máshol kezdenek új életet, ahol a múlt nem éri utol őket. Megesküsznek: tizenhét év múlva újra találkoznak…
A cím trópust, egzotikumot, varázslatot ígér. S bár a történet java része nem Balin, hanem Budapesten játszódik, mégsem csalódunk. Az egzotikumot az otthonosság érzése váltja. Ott vagyunk a Nyugatinál, a rakparton, Angyalföldön. A lányokkal, a barátnőkkel, akik tizenhét év után tértek vissza Magyarországra, hogy találkozzanak, csacsogjanak, „élveboncoljanak”. Sokat várnak ettől a találkozástól, leginkább lelkifurdalásukra gyógyírt. Életük fontos pillanatában találkoznak ismét — sorsuk fordulni készül épp, kié jobb, kié más irányba. Négy lány. Az író Szilvia, aki éppen szabadúszik, s első regényét írja, a sportmenedzser-festő Gabi, Dóra, aki a földi paradicsomban, Balin vezet szállodát, s a családanya Judit, aki különleges képességgel, rendkívül fejlett szaglóérzékkel rendelkezik.
A szereplők maguk árulnak el magukról mindent  - visszaemlékeznek, naplót, vagy önéletrajzi ihletésű regényt írnak. A főszereplőnek Dóra mondható, aki az érzései elől a világ végére menekült menedzser, aki tizenhét év után sem tudja feledni álmai férfiját.

A kötet beharangozójának címe eredetileg 17 volt. Ennek a számnak nagy szerepe van az egész történetben, véleményem szerint az egész mondanivalója. Nem arra gondolok, hogy 17 év múlva találkoztak a szereplők… inkább nem árulok el semmit, mert akkor nem lesz miért elolvasni. És azt nem szeretném, mert vétek lenne nem elolvasni ezt a könyvet.

Fejős Éva előző kötetében a Bangkok, tranzitban fellelhető volt társadalmi probléma felvillantása – a táplálkozási nehézségekkel küzdő modell sorsa. A Hotel Baliban pedig az egyik lány idegösszeroppanásának, lelki kínjainak szemléletes leírása és a pszichiátriai betegségekkel küszködők gyógykezelési problémájának megjelenése. Ettől olyan életszerű az egész.

Ajánlom mindenkinek aki szeretné felderíteni a négy lány közös múltját és megtudni a 17-es szám titkát.  Bőven van mondanivalója és elgondolkodtad a baráti kapcsolatokról, célokról, önmegvalósításról, nem az a „habos babos, rózsaszín” olvasmány. Ám kikapcsol és vannak benne igazán mosolyt fakasztó részek. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Okosabb, mint egy ötödikes?

(Olvasó, 2010.07.21 09:32)

Bevallom őszintén, 16 éves koromban olvastam hasonló könyveket, és akkor tetszettek is. Lehet, hogy felnőtt koromra kissé szkeptikus lettem, de én képtelen vagyok 20 oldalnál többet olvasni Fejős Éva könyvéből. Ízlés dolga természetesen, de nekem nem világom. Viszont Vass Virág könyveihez képest zseniális és kitűnő Fejes Éva bármelyik könyve. Tudni kell rólam, hogy hetente 3-4 könyvet olvasok el, sok féle témában, és igen gyorsan. Mostanában kaptam a kezembe egy teljesen ismeretlen szingli könyvet. Az írónő nevére nem emlékszem, de egy önéletrajzi könyv. A könyvesboltban olvastam bele. Annak élet-szaga van! Holnapra megnézem a pontos címét, és bepötyögöm ide. Hiába, a valós életnél nincsenek jobb történetek - szerintem. De ez csak az én véleményem. :)

konyvajanlo@citromail.hu

(retrospect, 2009.11.06 12:17)

Szia!

Véletlenül bukkantam az oldaladra, és nagyon örülök, hogy vagyunk még néhányan, akik fontosnak tartják népszerűsíteni az olvasást. Én is informatikus könyvtáros vagyok, bár nem a szakmában dolgozom. Nézz be hozzám, cserélhetünk linket is: www.konyvajanlo.mlap.hu

Hotel Bali

(Dina, 2009.02.15 09:22)

Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, ha elolvastad majd írd meg, hogy hogyan tetszett!! :)

Hoteel Bali

(Szabó Anett, 2009.02.04 11:25)

Meghoztad a kedvem a Hotel Balihoz.Szóval most olvasom :D
Nagyon jó az oldal.Nekem mikor csinálsz?
Puszi